ÎNAPOI

Mesajul domnului Guy Dockendorf, fost Director General în Ministerul Culturii(1989-2010) Luxemburg

dockendorf

În cadrul vizitei oficiale pe care am efectuat-o în România în septembrie 2002, Ministrul Culturii, Erna Hennicot-Schoepges împreună cu mine am sugerat autorităților ca România să depună un dosar de candidatură pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2007, împreună cu Luxemburgul. Într-adevăr, puțin observatul articol 4 din Decizia nr. 1419/1999/EC preciza explicit că "statele care nu sunt membre ale Uniunii Europene pot participa în această acțiune. Țara în cauză poate nominaliza un oraș pentru statutul de Capitală Culturală Europeană și va informa Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană, precum și Comitetul Regiunilor cu privire la această nominalizare."

Unul dintre argumentele noastre a fost că ar avea o valoare simbolică extraordinară dacă, în ziua în care România devine membru deplin al Uniunii Europene – 1 ianuarie 2007 - țara ar găzdui o Capitală Culturală Europeană alături de Luxemburg, una dintre cele șase țări fondatoare ale Comunității Europene în 1957 .

Un alt argument pe care l-am invocat atunci când am prezentat proiectul nostru comun unor distinși funcționari ai Comisiei Europene a fost următorul: în 1944/45 Luxemburgul a fost eliberat de ocupația nazistă de către Forțele Aliate și de atunci trăiește în pace. Dar România a continuat să traverseze o perioadă dificilă până în 1989. Am arătat în fața colegilor din Bruxelles respectul și admirația pe care o avem pentru poporul român, pentru cetățenii săi și dintre aceștia, pentru artiștii și operatorii culturali care au luptat pentru libertatea lor cu arma artei și culturii. Chiar și în ziua de astăzi sunt convins că noi, luxemburghezii, avem multe de învățat de la dumneavoastră!

Bineînțeles, alegerea Sibiului ca partener al Luxemburgului a părut evidentă ambelor părți, din motive istorice care au fost bine descrise de o serie de personalități, dintre care chiar de Președintele Klaus Iohannis în cartea sa "Pas cu pas" și de către Georges Calteux, pe atunci director al Departamentului Patrimoniu din cadrul Ministerului Culturii. În 1997, în cadrul conferinței UNESCO organizată de Ministrul Ion Caramitru la Sibiu, delegația luxemburgheză a decis, după ce a vizitat mai multe imobile, să sprijine restaurarea și reabilitarea așa-numitei "Schaserhaus" din Piața Mică.

Procesul de restaurare a imobilului cunoscut astăzi ca și Casa Luxemburg ne-a învățat atât de multe lucruri despre noi înșine, despre dumneavoastră, despre ceea ce numim istoria noastră comună, precum și despre limba pe care locuitorii din Transilvania (Siebenbürgen) continuă să o utilizeze și în care recunoaștem atât de multe cuvinte: Wa mer roueg riädden, da verstoë mer iis! a afirmat profesorul Paul Niedermayer, spunându-ne ceea ce noi simțeam deja în inimile noastre: Atunci când ne vorbim cu calm, putem să ne înțelegem unii pe ceilalți.

Aventura Sibiu-Luxemburg a început acum multe secole: programul Capitală Culturală Europeană 2007 a dinamizat relația noastră care sper că va continua să fie vibrantă și prosperă!
Mulțumesc frumos, dragi prieteni! Vă avem la inimă. Să venim la Hermannstadt/Sibiu este pentru noi și un pic "o întoarcere acasă"...

Guy Dockendorf
Fost Director General în Ministerul Culturii (1989-2010)

Președinte al Consiliului de Administrației al Asociației "Luxemburg și Marea Regiune, Capitală Culturală Europeană, 2007
(Luxemburg)

Home|Evenimente|Institutii de cultura|Muzee|Istoria culturala|Personalitati|Biserici istorice
© 2011 Primaria Municipiului Sibiu | Design by MB Solutions SRL, All Rights Reserved.