ÎNAPOI

Mesajul Doamnei Octavie Modert, fost Ministru al Culturii, Luxemburg

modert

„La mulți ani!” cu ocazia aniversării a 10 ani… sau reînsuflețirea Europei prin cultură

Dragi prieteni,
Se împlinesc deja 10 ani de când legăturile dintre Sibiu/Hermannstadt, România și Luxemburg au fost consolidate prin Cultură!
Am trăit atât de multe împreună pe parcursul emoționantului an cultural 2007. Ne-am dat seama pe parcursul experienței noastre comune de “Capitale Culturale Europene în 2007” de câtă cultură este nevoie pentru a consolida legăturile și de a uni popoare și destinul cetățenilor prin înțelegere și schimb reciproc, pentru a comunica prin intermediul creativității, pentru a ne cunoaște reciproc învățând despre istoria, tradițiile, prezentul și provocările cu care ne confruntăm fiecare.
Prin intermediul legăturilor noastre istorice am reușit să creăm noi prietenii și am pornit pe calea unui destin comun în cadrul Uniunii Europene!

Astăzi nu mai purtăm titlul de Capitală Culturală Europeană. Dar spiritul acestuia este încă prezent, la 10 ani după desfășurarea acelor 500 proiecte și după acea călătorie comună care a “depășit granițe” pe care am făcut-o împreună cu Klaus Iohannis, pe atunci primar al Sibiului, și cu echipa sa minunată. Potențialul nostru comun a ajuns la cel mai ridicat nivel! La aceasta mă refeream atunci când spuneam că Sibiu și Luxemburg sunt “suflete pereche”. La acest lucru s-au gândit și predecesoarea mea, Erna Hennicot-Schoepges și Guy Dockendorf consilierul nostru la acea vreme, atunci când au venit cu această idee. Aveți atâta dreptate să celebrați aniversarea de 10 ani și sunt mai mult decât încântată să mă alătur primarului Astrid Fodor și sibienilor în această sărbătoare. Am reamintit Europei că suntem meniți să fim împreună. Pentru că Europa nu este doar Paris, Roma sau Luxemburg, ci înseamnă și București, Sofia și Sibiu.

Zece ani mai târziu, unii au abandonat acest parcurs comun din păcate. Într-o lume marcată de războaie și haos, sărăcie și șomaj, mulți oameni nu mai au motive să sărbătorească. Uniunea Europeană trebuie să redevină o Uniune a speranței, atât acasă, cât și peste hotare. Aceasta include echitatea socială, creșterea economică și sustenabilitatea. Dar ființa umană nu este doar un agent economic: în însuși esența sa, ființa umană este o entitate culturală. Prin urmare, fiecare comunitate administrativă trebuie să răspundă nevoilor culturale de bază ale oamenilor. Mai ales la nivel local și regional. Este exact ceea ce am făcut noi acum 10 ani. Este ceea ce trebuie să facem mai cu seamă în prezent și în viitor. Pentru că Europa nu are viitor fără identitățile culturale ale statelor europene și fără cultură!
Spiritul european este o expresie a păcii ca artă. Cred în viitorul unei Europe mai axată pe cultură și mai umană. Cred și în viitorul legăturii culturale dintre Sibiu și Luxemburg! Prin urmare, haideți să readucem la viață această relație și să reînsuflețim Europa prin intermediul unor “noi legături culturale”! De ce să nu începem prin Sibiu și Luxemburg din nou?

Häerzlech Wënsch vu Lëtzebuerg! Toate cele bune!

Octavie Modert
Fost Ministru al Culturii, Luxemburg;
Membru al Parlamentului Luxemburghez

Home|Evenimente|Institutii de cultura|Muzee|Istoria culturala|Personalitati|Biserici istorice
© 2011 Primaria Municipiului Sibiu | Design by MB Solutions SRL, All Rights Reserved.