BISERICI ISTORICE

Read More Repere istorice
click

Foto album biserici istorice

. . .
. . .
. . .
. . .
. . .
. . .
. . .
. . .

Capela romano-catolică “Sf. Cruce”

sf. johannis

Piaţa 1 Decembrie 1918 nr. 2,
Pe locul actualei capele s-a gasit o manastire dominicana, care apare in documentele din 1282 sub denumirea de “La Sfanta Cruce”. Pe locul ei se pare ca exista o manastire mai veche care a fost distrusa in anul 1242 de hoardele mongole asediaza Sibiul si incendiaza manastirea. In scurt timp, aceasta este recladita.
In urma navalirii turcilor din anul 1432, manastirea si biserica Dominicana sufera mari stricaciuni, fapt pentru care in anul 1474 ordinul se muta in interiorul zidurilor cetatii. In 1475 fosta manastire Dominicana este folosita drept adapost pentru leprosi, motiv pentru care ea va fi cunoscuta sub denumirea de ‘Biserica Suferinzilor’.
Asediul Sibiului de catre maghiari din 1659 determinind autoritatile sibiene din acea vreme sa demoleze biserica pentru a nu fi folosita ca punct de atac, iar crucea va fi ingropata in moloz si noroi timp de 24 de ani. Incepind cu anul 1683, cind crucifixul a fost dezgropat, iar prin lucrari succesive intinse pe parcursul a doua secole, s-a nascut capela in forma pe care o putem vedea astazi. A fost inaugurata la 1755.
In interiorul capelei se gaseste Sfanta Cruce. Povestea crucifixului incepe in anul 1417, cind artistul austriac Petrus Lantregen a sculptat dintr-un singur bloc de piatra monumentul Isus pe Cruce intre Maria si Ioan. Crucea inalta de 7,30 metri este asezata deasupra altarului bisericii dominicane.
Pe partea laterala dreapta a crucii se poate citi inscriptia “Hoc opus fecit Petros Lantregen von Osterreich” (“Aceasta lucrare a facut-o Petros Lantregen din Austria”). Pe partea stanga a crucii se gaseste inscriptia “Anno domini milesimo CCCCXVII” (“Anul Domnului 1417”).

Capela este deschisa de luni pana sambata intre 9-13.

Home|Evenimente|Institutii de cultura|Muzee|Istoria culturala|Personalitati|Biserici istorice
© 2011 Primaria Municipiului Sibiu | Design by MB Solutions SRL, All Rights Reserved.