BISERICI ISTORICE

Read More Repere istorice
click

Foto album biserici istorice

. . .
. . .
. . .
. . .
. . .
. . .
. . .
. . .

Biserica Franciscana

biserica

Str. Şelarilor 12-14,
1425-1450; 1716;
Prima biserica in stil gotic, sprijinita de contraforturi, a fost construita in sec. XV.
Dupa instaurarea reformei biserica a fost folosita o perioada drept depozit de cereale. La 12 februarie 1716, generalul Steinville doneaza biserica calugarilor franciscani care o renoveaza.
La 28 decembrie 1776 se prabuseste paravanul gotic al corului omorand pe Toma Kielbach si ranind mai multi calugari.
Cu sprijinul Imparatesei Maria Tereza biserica este renovata si transformata intr-o biserica in stil baroc.
In interior este o biserica in stil baroc de tip sala, boltita semicircular cu o tribuna deasupra laturii nordice. Doar apsiul octoedric, ferestrele mari si stalpii amintesc de perioada gotica.
Deasupra arcului de triumf este reprezentata scena Sf. Francisc chemand pasarile, o pictura eclectica realizata de Herceg Francis, cel care a pictat biserica pentru prima data in 1933, cu motto-ul “Dumnezeul meu este Totul meu”.
Altarul principal cu statuile sf. Petru si Pavel, a fost adus din Viena de gen. Steinville. Pictura din altar reprezinta pe Sf. Francisc de Assisi, patronul bisericii, primind stigmatele de la Isus Hristos. Pictura este de data recenta si a fost realizata de Ambrus Tiburtia.
De o parte si alta a altarului principal se gasesc alte doua altare in acelasi stil baroc.
In altarul din stanga se gaseste o pictura mare in ulei pe panza reprezentand pe Sf. Ana prezentand-o in Templul din Ierusalim pe fica ei, Fecioara Maria.
La altarul din dreapta este o pictura in ulei pe panza reprezentand pe Sf. Grigore, episcop armean.
In nava bisericii, in stanga se afla un altar din piatra reprezentand o grota cu statuia Fecioarei Maria de Lourdes. La dreapta se vede statuia Sf. Anton de Padova

Obiecte valoroase
În interior mai reţine atenţia, în nordul corului, monumentul funerar al generalului conte Damian Hugo von Virmond (1666-1722), comandant militar al Transilvaniei, realizat din piatră. Partea centrală constă dintr-o inscripţie comemorativă, iar cea inferioară, un sarcofag, este decorată cu alegoria Victoriei.
În biserică se află un cenotaf dedicat baronesei Adriana Andlern, născută Engelshoffer (decedată în 1700),
In criptă (care nu este deschisa publicului) se află mai multe pietre funerare, dintre care menţionăm pe cea a lui Iohann Haller, guvernator al Transilvaniei (decedat 1786), şi a soţiei sale Sophia Daniel de Vargyas care sunt decorate cu blazoanele acolate ale defuncţilor, a generalilor Steinville, Viard, Virmond, Antonius Gyulai si Ensemberg, a mai multor oameni de vaza si a 70 de calugari franciscani.
Din inventarul bisericii mai reţinem existenţa unei Madone cu pruncul, sculptură gotică (sec. XV) în lemn policrom realizata de o calugarita.
Alipită bisericii este clădirea care adăpostea fosta mănăstire.

Turnul bisericii masoara aprx. 21.40m, iar dimensiunile exterioare sunt de aprx. 36m lungime si 16.5m latime

Home|Evenimente|Institutii de cultura|Muzee|Istoria culturala|Personalitati|Biserici istorice
© 2011 Primaria Municipiului Sibiu | Design by MB Solutions SRL, All Rights Reserved.