BISERICI ISTORICE

click

Foto album biserici istorice

. . .
. . .
. . .
. . .
. . .
. . .
. . .
. . .

Catedrala ortodoxă

catedrala ortodoxa

Str. Mitropoliei nr. 33
1902-1906

Ideea ridicarii unei catedrale ortodoxe in orasul de resedinta al Mitropoliei-Sibiu, a apartinut, mai intai, marelui mitropolit Andrei Saguna, care printr-o circulara trimisa in eparhie in preajma Craciunului anului 1857, dupa ce in toamna aceluiasi an a obtinut aprobarea Imparatului Francisc-Iosif I, ii indemna pe preoti si pe credinciosi sacontribuie la ridicarea catedralei.
In urma apelului facut s-a inceput organizarea colectei propriu-zise, primul donator fiind insusi Imparatul Francisc-Iosif I care a donat 1000 de galbeni, urmat apoi de guvernatorul Transilvaniei cu 50 de galbeni, de mitropolitul Andrei cu 2000 de florini si de multi altii.
Lucrarile au inceput abia in anul 1902 si au continuat pana in 1904, cand biserica a fost pusa sub acoperis, fiind coordonate de catre arhitectul Sibiului de atunci Iosif Schussnig. Planul catedralei a fost acceptat in urma unui concurs la care s-au prezentat 31 de arhitecti, fiind declarat castigator planul arhitectilor Virgil Naghy si Iosif Konemer.
In ziua de 13 dec. 1904 au fost sfintite si asezate in cele doua turnuri cele 4 clopote. S-au confectionat apoi iconostasul si stranile in Bucuresti, la firma lui Constantin Babic, a fost introdusa lumina electrica si a fost pictata cupola. Pictura acesteia ca si a iconostasului a fost facuta de catre Octavian Smigelschi, originar din satul Ludos, judetul Sibiu.
La 30 aprilie 1906, catedrala a fost sfintita de catre mitropolitul Ioan Metianu, impreuna cu episcopul sau sufragan de la Arad, Ioan Papp, alaturi de un ales sobor de preoti si diaconi. La sfintire a fost prezent si profesorul Nicolae Iorga.

ELEMENTE IMPORTANTE:

Iconostasul a fost lucrat de firma C.M.Bobic din Bucuresti din lemn de tei aurit; La fel si scaunul arhieresc. (1904)

Pictura de pe pandantivi reprezentîndu-i pe cei patru evanghelişti şi intradosul cupolei, cu Isus Pantocrator între îngeri, precum şi o parte din panourile iconostasului sculptat în lemn şi aurit, sînt pictate de Octavian Smighelschi (1866-1912, nascut la Ludus) ajutat si de Artur Coulin (1869-1912)

Clopotul cel mare
, instalat in 1904 in turnul denspre apus, are 1345 kg si inscriptia ”In tot pamantul a iesit vestirea lor si la marginile lumii graiurile lor".

Chivotul de pe masa altarului reprezentand catedrala in miniatura, a fost realizat de o firma din Würtenburg din metal aurit in foc.

DATE TEHNICE:
Inaltimea turnurilor 45 m,
Dimensiuni: 53.10 m lungime, 25.4 m latime, 24.7 m inaltimea cupolei in interior cu un diametru de 15 m.

biserica catolica

1857 5 octombrie. Episcopul Andrei Şaguna trimite împăratului Francisc Josif I “o rugare” (Nr. cons.785) cerând a i se acorda “concesiunea de a aduna milă în cuprinsul monarhiei de la creştinii bisericii ortodoxe” în vederea “zidirii unei biserici catedrale la episcopia din Sibiu”.
1 decembrie: Episcopul Andrei Saguna in pastorala de Craciun roaga credinciosii sa contribuie la adunarea de fonduri.
1858 1 ianuarie: Imparatul Franz Iosif contribuie cu 1000 de galbeni pentru ridicarea catedralei
1859 Baronul Saguna cumpara doua imobile de pe actuala strada Saguna in scopul gasirii unui loc pentru ridicarea viitoarei catedrale
1897 Se prezinta trei propuneri de amplasare a viitorului edificiu: pe locul gradinii Flora (unde se gaseste in prezent Tribunalul), pe actuala strada a Mitropoliei si pe strada Saguna langa bastionul Soldish (pe locul liceului Goga)
1899 Se publica anuntul pentru concurs pentru realizarea planurilor catedralei
1900 Dupa discutii aprinse in cadrul Comisiei, locul unde va fi amplasata catedrala ramane actuala adresa din str. Mitropoliei
1901 Se aproba planul arhitecţilor Nagy şi Kommer
1902 La 1 iulie incepe demolarea vechii biserici grecesti si a inca 6 imobile de pe strazile Mitropoliei si Xenopol
5 august: Punerea pietrei de temelie a catedralei cu ocazia zilei de naştere a Împăratului Francisc Iosif I
1903 La 3 august se inalta crucile celor doua turnuri, inalte de 1.5 m inaltime. Constructia catedralei este finalizata.
1904 Catedrala este tencuita in interior
In decembrie se instaleaza cele 4 clopote in turnuri
1906 13 mai: Are loc sfintirea catedralei intr-o procesiune impresionanta
1916 Clopotele catedralei sunt confiscate de armata austro-ungara si topite
1929 Clopotele au fost retopite, reinstalate si sfintite
1965 Dupa cinci ani se finalizeaza pictura catedralei realizata in mare parte de pictorul Iosif Keber
Home|Evenimente|Institutii de cultura|Muzee|Istoria culturala|Personalitati|Biserici istorice
© 2011 Primaria Municipiului Sibiu | Design by MB Solutions SRL, All Rights Reserved.