BISERICI ISTORICE

Read More Repere istorice
click

Foto album biserici istorice

. . .
. . .
. . .
. . .
. . .
. . .
. . .
. . .

Biserica Sf. Johannis

sf. johannis


ISTORIC

1827 - Johann Engelleiter, preot din Turnisor, lasa o suma consistenta de bani in scopul construirii pentru locuitorii din cartierul Iosefin, a unei biserici si a unei locuinte pentru preot.
1883 - Se termina constructia Casei Luther si a Bisericii Johanniskirche. Constructia a fost inceputa in 1881 si a fost realizata de firma Baumann & Königer. Tamplarul Johann Barthmes a realizat altarul si amvonul.
Asezamantul cuprinde: orfelinatul, caminul de zi pentru scolari, scoala evanghelica a cartierului Iosefin si biserica.
1910 - Datorita deteriorarii cladirilor, biserica si locuinta invecinata sunt inchise. In acelasi an biserica este demolata
1912 - Biserica Sf. Johannis este reconstruita in forma care se gaseste astazi. Este legata printr-un gang deasupra portii de locuinta preotului, in prezent Centrul de Cultura si Dialog Fr. Teutsch.
Arhitectul noului complex a fost J. Bedeus von Scharberg.

ELEMENTE VALOROASE

In biserica se afla doua altare poliptice: altarul din Fisier (est) dedicat Sf. Martin si cel din Roades (vest).
Altarul din Fişer este închinat Sf. Martin. Trei din cele patru imagini aflate pe aripile laterale sunt preluate din legenda Sf. Martin. Numai imaginea din dreapta-sus are o temă diferită, şi anume, Liturghia Sfântului Grigore. Maestrul Johann Stoss a pictat şi cele patru panouri înfăţşând sfinţii evanghelişti care flanchează altarul central. Imaginea centrală datează din secolul al XIX-lea. Latura zilelor lucrătoare înfăţişează Patimile în opt imagini.

Statuile lui Ioan Botezătorul şi Ioan Evanghelistul din altarul central din Roadeş se numără printre cele mai frumoase sculpturi de altar din Transilvania. Ele sunt atribuite meşterului sculptor din Nürnberg, Veit Stoss. Cele două panouri de pe aripa stângă a laturii zilelor de sărbătoare sunt dedicate Sfântului Ioan Botezătorul, celelalte două - Sfântului Evanghelist Ioan. Şi aici laturile zilelor lucrătoare prezintă Patimile în opt imagini.
De o înaltă calitate este şi tabloul Jelirii lui Hristos, aflat în predela altarului.
Tablourile celor patru evanghelisti care flancheaza panoul central au fost pictate de Johann Stoss.
Basorelieful Isus intre copii aflat deasupra usii de la intrare a fost comandat la Viena in 1883.

Biserica se poate vizita intre orele 12-14 si 17-19
Vinerea de la ora 14:30 are loc rugaciunea ecumenica. Duminica de la ora 18 are loc slujba semestriala a studentilor de la Teologie
Lungimea interior: 21.90m, latimea: 12.80m

Home|Evenimente|Institutii de cultura|Muzee|Istoria culturala|Personalitati|Biserici istorice
© 2011 Primaria Municipiului Sibiu | Design by MB Solutions SRL, All Rights Reserved.