BISERICI ISTORICE

Read More Repere istorice
click

Foto album biserici istorice

. . .
. . .
. . .
. . .
. . .
. . .
. . .
. . .

Biserica Ursuline

sf. johannis

Prima biserica a fost ridicata pe acest loc de calugarii dominicani in 1474 in stil gotic. A functionat ca manastire dominicana pina in 1543, cind, cu ocazia reformei religioase ce a determinat trecerea unei mari parti a populatiei sasesti la religia lutherana, lacasul de cult a intrat in posesia lutheranilor.
În anul 1728, după eliberarea Transilvaniei din sfera de influentă otomană si instaurarea administratiei austriece, complexul de edificii al fostei mănăstiri dominicane a fost atribuit călugăritelor ursuline si populat de un grup de călugărite aduse de la Pojon.
Acest monument a trecut prin mai multe etape de refaceri radicale care au dus la transformarea bisericii dintr-un edificiu în stil gotic într-unul în stil baroc.
În interior, biserica se prezintă ca o biserică-sală în stil baroc, numai o capelă laterală si sacristia si-au păstrat stilul gotic. Boltile în stil gotic au fost distruse si înlocuite cu un tavan, doar deasupra balconului unde se află corul se mai află o boltă semicilindrică.
În biserică se află trei altare de dată relativ recentă:
Altarul principal contine o icoană având ca temă încoronarea Maicii Domnului.
Altarul lateral din partea dreaptă contine o pictură centrală în care este reprezentată viziunea Sfintei Angela de Merici, în care i se arată Sfânta Ursula. La partea de sus a altarului se află icoana Sfântului Emeric.
Altarul lateral din partea stângă o reprezintă în pictura centrală pe fondatoarea ordinului maicilor ursuline, sfânta Angela de Merici, instruind copii. În partea superioară a altarului se află icoana regelui Stefan cel Sfânt.
Pe pilastrii interiori sunt amplasate statuile diferitilor sfinti care se bucurau de o cinstire specială din partea maicilor. Un element inedit îl constituie inscriptia de deasupra arcului de triumf, care aminteste de binefăcătoarea bisericii, împărăteasa Maria Terezia. Literele textului latin, marcate cu rosu, indică anul ultimei mari renovări (1774).
Pe fatada vestică, deasupra portalului de intrare, se află statueta Sf. Ursula asezată pe un soclu de tip baroc.
In catacombele bisericii se gasesc criptele maicilor ursuline inmormantate aici.

Biserica se poate vizita zilnic.
Lungimea maxima in interior are 52.65 m, iar latimea in interior este de 12.90m

Home|Evenimente|Institutii de cultura|Muzee|Istoria culturala|Personalitati|Biserici istorice
© 2011 Primaria Municipiului Sibiu | Design by MB Solutions SRL, All Rights Reserved.