INSTITUŢII

Teatrul Naţional Radu Stanca

Bd. Corneliu Coposu, Nr. 2
550245 Sibiu, România
Telefon: +40 269 21 00 92,
Fax: +40 269 21 05 32
Web: www.sibfest.ro/

Biletele se pot procura de la
Agenţia Teatrala:
Str. Nicolae Balcescu, nr. 17
Tel. 0369 101 578
Program:
Marţi - Sâmbătă - 11:00 – 18:00
Duminică - 10:00 - 14:00
Luni – închis
Informații la tel.: 0369 101578
E-mail: ticketing@sibfest.ro

În zilele de spectacol la spaţiul de joc, cu 30 de minute înainte de ora de începere a reprezentaţiei.

Read More Teatrul Radu Stanca
Read More Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu
Read More Repere istorice
Read More Alte instituţii de cultură
Read More Vezi toate evenimentele din Sibiu

Ştiri de la TNRS

Programul următor la TNRS:

Nu exista spectacole in perioada aceasta

Read MoreVezi programul pe luna aceasta

TEATRUL NAŢIONAL RADU STANCA: ISTORIC

Cel mai plin de viaţă dintre toate ţinuturile imperiale”,  Sibiul este un oraş cu o teatralitate specială, primele spectacole fiind   atestate documentar incă din secolul al XVI-lea. In secolul al   XVIII-lea, au apărut primele trupe ambulante, care incintau sibienii jucând piese in locuri improvizate. Pe la mijlocul aceluiasi veac, spectacolele se jucau intr-o baracă de lemn, in Piata Mare, iar apoi   intr-un spatiu din apropierea Portii Cisnadiei, langa fosta Cazarma 90.

O noua epoca, mai luminoasă, incepe in anul 1769, odata cu prezentarea spectacolelor de teatru, operă si opereta in casa baronului Möringer,  actuala Casa Albastră din Piata Mare. Activitatea teatrală se relansează in 1782, când la Sibiu soseste o trupa condusă de Christoph Seipp, o personalitate de talie europeană. Plăcut impresionat de atmosfera culturală sibiană, ia decizia să rămână doi ani in orasul de pe malul Cibinului. Spectacolele sustinute de trupa Seipp au fost cele ce au convins autoritatile orasului de necesitatea infiintarii unui teatru permanent.

Istoria coerentă a teatrului sibian începe din anul 1788, când Martin Hochmeister a ridicat un edificiu destinat spectacolelor - prin   transformarea Turnului Gros din centură de apărare a oraşului în clădire pentru teatru. Aici au început să se joace Shakespeare şi Molière cu o consecvenţă de invidiat, piese ale iluminiştilor, ale romanticilor germani, toate fiind consemnate în cronicile unui săptămânal teatral. După 1800 încep să apară, pe lângă repertoriul obişnuit, spectacole de teatru şi muzică inspirate din viaţa cetăţii.
Vara anului 1868 a fost momentul in care trupa dramatica a lui Mihai Pascaly, avindu-l ca sufleur pe Mihai Eminescu, aflata intr-o “excursie de propaganda artistica si nationala prin Ardeal”, soseste la Sibiu. A fost prima data cind se juca in limba romana. Trupa nu a trebuit sa plateasca taxe pentru sala, cu conditia sa prezinte unele spectacole gratuite pentru cetatenii saraci ai orasului. Presa vremii spune ca s-a jucat tot timpul cu casa inchisa, la unele reprezentatii fiind prezente si oficialitatile orasului. Numerosi spectatori au venit in costume nationale, din satele romanesti din apropiere.
Cladirea teatrului primeste, la 1876, o noua fatada, care da cladirii o nota monumentala distincta. In aceasta perioada, spectacolele teatrale cu care publicul sibian era atat de obisnuit s-au tinut in sala Hotelului “Imparatul Romanilor”. Sala redecorata in alb, rosu si auriu este inaugurata la 3 septembrie 1887, cu drama “Faust”.
Teatrul lui Hochmeister cade pradă a doua incendii cu urmări devastatoare. Cel de-al doilea, din 1949, va forta autoritatile locale sa mute sediul teatrului în incinta fostului cinematograf Apollo, sediu în care funcţionează şi astăzi. Stagiunea a fost deschisă de spectacolul „O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale, pus în scena de Radu Stanca. Personalitate complexă, Radu Stanca, convins filogerman - a scris direct în limba germană şi a tradus numeroase lucrari, şi-a pus pecetea atât asupra teatrului, cât şi asupra vieţii culturale din Sibiu - fiindu-i cunoscuta preocuparea din cadrul cercului literar, precum şi creaţia poetica, dramatică şi eseistica. În calitate de regizor, Radu Stanca a montat la Sibiu piese din repertoriul national şi international până în 1961, când s-a transferat la Cluj.
In 1949 se infiinteaza Teatrul de Stat iar in 1956 se inaugureaza sectia in limba germana, care încearcă să păstreze o tradiţie de peste 400 de ani.
După ce a fost locomotiva Capitalei Culturale Europene Sibiu 2007 şi a fascinat mii de spectatori localnici şi turişti călători, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu e pe punctul de a-şi deschide cortina pentru ediţia a 15-a. Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este cel mai important festival anual de teatru din România ce adună laolaltă unii dintre cei mai proeminenţi artişti naţionali şi internaţionali, continuind astfel tradiţia îmbinării culturii Europei Centrale şi Estice cu cea a Occidentului.

zoom da click pe o imagine de mai jos
1 2 3 4 5
Home|Evenimente|Institutii de cultura|Muzee|Istoria culturala|Personalitati|Biserici istorice
© 2011 Primaria Municipiului Sibiu | Design by MB Solutions SRL, All Rights Reserved.