Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA

astra

Adresa: Sibiu, Calea Răşinari (Padurea Dumbrava)
Telefon: +40-269-242599
Fax: +40-269-242419

Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, se află situat în Pădurea Dumbrava la 4 km de oraş.
Muzeul a fost organizat cu începere din anul 1963 sub denumirea de Muzeul Tehnicii Populare şi are o suprafaţă de 96 ha şi un circuit expoziţional de 10 km.
Muzeul adăposteşte monumente originale reprezentative pentru sistemul de valori al satului românesc.
Aici se găsesc case de locuit aduse din diferite părţi ale ţării, interioare de locuit păstrate în forma originală, instalaţii de industrii ţărăneşti, mijloace de transport în comun tradiţionale etc.
Sunt ilustrate toate domeniile precum agricultura, creşterea animalelor, apicultura, pescuitul şi vânatul prin gospodarii specifice precum stane, crame, cherhanale etc.
Muzeul este organizat în cinci mari sectoare cuprinzând grupe tematice aferente.
Acestor sectoare li se adaugă o expoziţie de sculptură modernă în lemn, cu opere realizate de reputaţi artişti romani şi străini, inspirate din universul satului tradiţional, căreia îi sunt destinate 3 ha.
In noua sa concepţie tematică, muzeul sibian a devenit un adevărat “muzeu al civilizaţiei populare tradiţionale din România”. Cognomenul "ASTRA" se datorează continuării, pe toate planurile (patrimonial, expoziţional, educaţional), a valoroaselor tradiţii ale primului muzeu etnografic-istoric al românilor din Transilvania, fondat la Sibiu, în anul 1905 şi închis în 1950, din motive “ideologice”.
Patrimoniul său (transferat în anul 1950 la Muzeul Brukenthal), a fost integrat Complexului Naţional Muzeal "ASTRA" în anul 1990, în prezent ajungând de 35 240 obiecte şi formând temeiul viitorului "Muzeu al Civilizaţiei Transilvane "ASTRA", intr-o concepţie modernă, novatoare, interdisciplinară.
Porţile sale sunt deschise, cu generozitate, în tot timpul anului, zi şi noapte (pentru vizitele nocturne având un sistem de iluminat cu spoturi şi efecte senzaţionale), asigurându-se ghidaje de specialitate, pliante, ghiduri, CD-uri, filme, etc.

Home|Evenimente|Institutii de cultura|Muzee|Istoria culturala|Personalitati|Biserici istorice
© 2011 Primaria Municipiului Sibiu | Design by MB Solutions SRL, All Rights Reserved.