PERSONALITATI: Oameni de cultură sibieni

personalitati
DIACONOVICI Cornel

Căutare personalităti


Read MoreAlte personalităti

.

DIACONOVICI Cornel

1859 - 1923

Nascut la Bocsa Montana.
Din 1884, pentru aproape un an, a fost redactorul ziaului “Viitorul”, organ al partidului moderat român. În iulie 1885 editează la Budapesta revista „Romänische Revue”, specializată în articole şi studii despre istoria politică şi culturală a românilor. După numai un an, mută revista la Reşiţa, unde o publică până la 1885, când decide să o mute la Viena. Publicarea ei continuă în capitala austriacă până la sfârşitul anului 1892 cand o muta la Sibiu. În 1893 o publică la Sibiu, iar anul viitor la Timişoara. Tot la Timişoara fondează şi organizează în 1894 ziarul „Dreptatea”, fiind director pentru un an. În 1895 a fost numit director al revistei „Transilvania” din Sibiu, revistă oficială a asociaţiei Astra. A fost redactor la revista Economica (1904)
În calitate de director al revistei Transilvania a importantei organizaţii culturale româneşti Astra, i se încredinţează de aceasta din urmă, redactarea şi coordonarea „Enciclopediei Române”, prima enciclopedie românească, apărută în 3 volume. Enciclopedia Română a fost publicată la Sibiu, în 1898, la editura şi tipografia lui W. Krafft.
Între anii 1905-1906, ca director adjunct al băncii Albina, i s-a încredinţat legăturile cu Regatul, banca ardeleană fiind în tratative cu ministrul Take Ionescu de a înfiinţa în Regat o bancă pe modelul caselor de împrumut prin amanet. Banca “Muntele de pietate a fost înfiinţată în 1905, la Bucureşti, fiind sub control direct al băncii Albina din Sibiu, şi avându-l ca preşedinte pe Partenie Cosma iar ca director pe Corneliu Diaconovici. Banca avea rolul de sprijini păturile cele mai sărace. Cu această ocazie Diaconovici s-a stabilit definitiv la Bucureşti.
In Sibiu a locuit intre anii 1892-1893, 1895-1905


Adaugă un comentariu

*

 
. .
Home|Evenimente|Institutii de cultura|Muzee|Istoria culturala|Personalitati|Biserici istorice
© 2011 Primaria Municipiului Sibiu | Design by MB Solutions SRL, All Rights Reserved.