PERSONALITATI: Oameni de cultură sibieni

personalitati
AICHELBURG Wolf

Căutare personalităti


Read MoreAlte personalităti

.

AICHELBURG Wolf

1912-1994

Născut la Pole (Iugoslavia), mort la Mallorca.
Scriitor, poet, compozitor, critic de artă. A făcut traduceri din literatura româna în limba germană.
Familia se stabileşte la Sibiu în 1922 şi Wolf von Aichelburg devine elev al Liceului Brukenthal.
După absolvirea Facultăţii de litere din Cluj (1934) şi stagiul militar locuieşte doi ani la Berlin şi face călătorii de studii (pictură, muzică) prin Germania, Franţa, Italia, Anglia, Elveţia şi Austria.
Întors la Sibiu devine profesor particular, iar în 1947 primeşte o catedră la Gimnaziul Evanghelic din Mediaş. În 1948 este arestat şi condamnat la 4 ani de detenţie urmaţi de alţi patru ani de domiciuliu forţat. În 1956 se întoarce la Sibiu, dar după trei ani este arestat din nou, împreună cu scriitorii Hans Bergel, Andreas Birkner, Georg Scherg şi Harald Siegmund pentru “uneltire” împotriva ordinei de stat socialiste şi condamnat la 25 de ani de muncă silnică. Este eliberat în 1964 iar în 1981 emigrează în Germania.
În România a publicat patru volume de poezie, două culegeri de nuvele, o carte de eseuri şi un volum de piese de teatru, iar în Germania patru cărţi de poezie (editate în Austria), un volum de eseuri şi câteva culegeri antologice de poezie, proză şi dramaturgie.


Comentarii

 • mahatma

  07/09/2012, 11:32

  Wolf von Aichelburg era încă în 1978, când l-am cunoscut personal, la Sibiu. Era teosof ( apartenenţa religioasă), compozitor şi astrolog. Un astrolog de excepţie care îţi citea tema natala fără să ia de pe vreun raft o carte pentru consultare. Îţi citea horoscopul direct de pe tema natală.
  Hărţuit de Securitate de prin 1970, a plecat în RFG abia în 1981.
  După terminarea studiilor la Cluj a fost profesor la liceele din Sibiu și Mediaș. Între 1940 și 1944 a fost traducător la "Direcția Presei". A fost și un bun traducător în germană a lui Mihai Eminescu, Lucian Blaga, George Bacovia și Vasile Voiculescu.
  A făcut parte din Cercul Literar de la Sibiu (1942-1947), înfiinţat de Lucian Blaga, alături de scriitori precum St. Augustin Doinaş, Radu Stanca şi Nicolae Balotă.
  De Radu Stanca l-a legat o prietenie deosebită.
  Am avut onoarea şi marea plăcere să cunosc un ENCICLOPEDIST!

 • Tatiana Panaitescu

  07/06/2012, 19:05

  Scriitor, traducator, W.A. a realizat o versiune deosebit de interesanta a poeziilor lui bacovia in limba germana, desi considera ca aceasta transpozitie nu este in acord cu personalitatea poetului roman. Spre deosebire de Blaga. Il cunostea pe SADoinas, fiind buni prieteni. Incuraja tinerii scriitori cu generozitate.

Adaugă un comentariu

*

 
. .
Home|Evenimente|Institutii de cultura|Muzee|Istoria culturala|Personalitati|Biserici istorice
© 2011 Primaria Municipiului Sibiu | Design by MB Solutions SRL, All Rights Reserved.