A debutat festivalul Ars HUNGARICA

06.11.2017


Duminică, într-o splendidă zi de toamnă și în paralel cu nenumărate alte evenimente desfășurate în Sibiu a debutat, cu Sala Oglinzilor plină până la refuz festivalul Ars HUNGARICA.
Invitația organizatorilor a fost onorată de Excelența Sa Domnul Barabás János, prim-consulul Consulatului General al Ungariei din Cluj, de către deputatul UDMR Benedek Zacharie și de alte peste o sută de persoane interesate de carte, film, expoziție, degustare de ceaiuri și muzică de cameră.
În alocațiunile lor ambele personalități au reiterat importanța dialogului cultural și au mulțumit organizatorilor pentru eforturile depuse în derularea celui mai important proiect cultural maghiar din regiune.
Directorul festivalului, Domnul Levente Serfőző a mulțumit tuturor partenerilor și mai ales finanțatorilor pentru srijinul acordat în realizarea festivalului Ars HUNGARICA, ajuns la ediția cu numărul 12.
Au urmat prezentarea cărții lui Miklós Borsos: Hermannstadt - meine Liebe / Sibiu, dragostea mea apărută la editura Honterus și filmul realizat de sculptor în urmă cu mai bine de 30 ani. Ambele prezintă un Sibiu frumos, cu oameni diverși, spirituali și care conviețuiesc pașnic împreună și respectă reciproc cultura fiecăruia. Betarice Ungar și Szilárd Werner Fink au scos în evidență că traducerea lucrării în limba germană nu a fost deloc ușoară, pentru care reprezentanții Asociației HID - Centrul Cultural Maghiar și-au exprimat mulțumirile cuvenite. Cu această lucrare un amplu proiect al organizatorilor se consideră încheiat, cartea marelui sculptor, născut la Sibiu în anul 1906 a apărut în limbile română, engleză și germană.
A urmat vernisajul expoziției teaTIME, precum și degustarea de ceaiuri din șapte culturi diferite, ambele având-o în prim plan pe Rebekka Ivácson, creatoarea acestui eveniment deosebit.
În paralel Qvartettul Intermezzo a acompaniat evenimentul gastronomic cu un recital cameral, având în repertoriu mai multe piese din muzica clasică maghiară.
Prima seară a festivalului Ars HUNGARICA s-a încheiat într-o atmosferă incendiară la Atrium. În locația umplută până la refuz "Băieții răi din Budapesta" - numele ultimului album semnat Peet Project, apărut în acest an au ridicat publicul, la propriu în picioare, au dansat și au cântat împreună. 
Urmează alte șapte zile de festival cultural maghiar la Sibiu în care organizatorii oferă peste 30 evenimente palpitante atât pentru comunitatea maghiară cât și pentru publicul larg, un accent deosebit punându-se pe copii, tineret și familiile mixte din punct de vedere etnicCALENDAR EVENIMENTE

Alte evenimente:
Ziua Bunelor Maniere CONCERT DE GALA
 • Vineri, 24.11.2017
 • Ora: 18:00
 • Ziua Bunelor Maniere CONCERT DE GALA
Conferință specială FITS : Cultura și armata - doi poli ai încrederii în dialog
 • Vineri, 24.11.2017
 • Ora: 18:00
 • Conferință specială FITS : Cultura și armata - doi poli ai încrederii în dialog
DAMEN - VALS de D.R Popescu
 • Vineri, 24.11.2017
 • Ora: 19:00
 • DAMEN - VALS de D.R Popescu
PRINȚESELE SPION
 • Sambata, 25.11.2017
 • Ora: 11:00
 • PRINȚESELE SPION